Tömegközlekedés

A megerkezes altalaban 2 felekeppen lehetseges mivel szigetorszagrol van szo, a tengeren keresztul hajon/autoval vagy repulovel erkezel, az elsot nem hasznaltam meg igy a reptertol kezdem. Londonban egy azaz1 repuloter van ez pedig a London City Airport – ez London keleti reszen van ami a jelenlegi zajlo Olimpiai Jatekokhoz van kozel.

A Heathrow Airport London a 6-s zonaban van – egyelore csak itt van 2 kifuto palya ami azt jelenti, hogy minden percben le es felszallnak a gepek es 5 terminal van, ez akkor erdekes, ha a Heathrow-ra mesz a Tube-val (metro) ez a Picadilly line /ha erdekel akkor ezt a linket masold be a terkepre: http://www.tfl.gov.uk/assets/downloads/standard-tube-map.pdf/ – annyit azert erdemes tudni, hogy ha a Victoria Station-tol mesz akkor ez meg így is kb. 1 ora utazast jelent es atszallaskor figyelni kell melyik terminalra megy a Tube. A Heathrow-rol vonattal is eltudsz jutni Londonba a Padington Station-re.

Gatwick Airport London, Surrey-ban van, itt minden 90 masodpercben le- vagy felszall egy repulo, megcsak tervezik a 2. kifutopalya epiteset. A Gatwick vonattal Londonhoz 30 perc vagy kevesebb tavolsagra van ez a valasztasodtol fugg, ha a Gatwick Express-t hasznalod akkor rovidebb-gyorsabb es tobbe kerul.

A Heathrow es a Gatwick reptereken van a legnagyobb biztonsagi ellenorzes mivel innen repulnek Eszak-Amerikaba a gepek – itt „full body scan” van ami az angolok szerint „photo opportunity”, ami azt jelenti, hogy egy kapun athaladva rontgennel atvilagitanak, mi van a ruhad alatt. Van akinel kezdodo tudo-rakot talaltak (szoval mindennek 2 oldala van)

Stanted Airport London, Essex-ben van, vonattal London belvarosaba juthatsz, busszal a Victoria Station-re ide orankent mennek a buszok es kb. 1,5-2 ora buszozas.

Luton Airport London, Essex-ben van egy kicsit nyugatabbra, a Londonba jutas vonattal oldhato meg, atszallassal.

Ha mar Londonban vagy akkor nagy eselyed van arra, hogy a tomegkozlekedest hasznalod. Az itteni tomegkozlekedes nem a budapesti – (en csak Budapesten eltem). Londonban nincs metro, itt Tube van, es van villamos is a 3-6 zonaban Wimbledon-bol. A jegyarak penzbe kerulnek, ha logni probalsz es elkapnak akkor megtobbe kerul / merthogy behatjak rajtad, kulon rendorseguk van + az altalanos rendorsegi nyilvantartasba (Criminal Record) is bekerul es eleted vegeig ott is marad! Es mivel az EU-ban vagyunk ez magyarorszagon is megtudjak. Egy baratom az angol rendszamu autojaval tilosban parkolt Budapesten is itt Angliaban fizettek ki vele a buntetest – szoval minden mindennel osszekapcsolodik.

Off-peak ez altalaban 9.30 utani idoszakot jelenti, ilyenkor olcsobbak a jegyek. Jegyet vehetsz 1 naposat, 3 naposat, 1 hetre, 1 honapra, 1 evre. Ha Londonban vagy akkor olcsobb ha 1-2 zonas jegyet veszel ez azt jelenti, hogy a Tube-t hasznalhatod az 1;2-s zonakban es egesz London teruleten a buszokat, vagy 2;3-s zonas jegyet veszel amivel a 2;3-as zonaban hasznalhatod a Tube-t, hasznalhatod a villamost a vonatokat az adott zonakban es a buszt egesz London teruleten. Ha csak buszjegyet veszel akkor ertelemszeruen azt csak a buszra hasznalhatod, egyutra, return es napi jegyet is vehetsz. Karbantartasi munkak altalaban hetvegeken vannak – ilyenkor buszokkal potoljak, ezert ha hetvegen erkezel akkor erdemes a vasuti es Tube weboldalakat megnezni. Amikor az ismerosom szombaton landolt a Gatwick-n vasuti karbantartas volt ami azt jelente, hogy a hazautja tobb idobe kerult, mint a repulout.

A menetrend megtalalhato az interneten, a buszokon is es a legtobb megallokban. A menetrend (a legtobb jaraton) hetfotol-szombatig azonos, vasarnap es Bank Holiday-n ritkabb, bar a legtobb busz jarat esetben nincs. Mindenhol CCTV = closed-circuit televison, video kamerak vannak – vonat, busz, villamos + meg a taxikban is, az utakon is figyelmeztetnek erre. Ami a “legfurcsabb” volt szamomra az utasok sorban allnak meg a buszmegalloban is, szepen sorban szallnak fel a buszra. Vannak kijelolt ulesek ahol figyelmeztetnek arra, hogy a raszoruloknak van fenntartva a hely, ezekrol meg akkor is felallitanak ha egyebkent ures a jarmu, mivel Te nem vagy raszorulva ne hasznald.

Ha szirenazast hallanak akkor az autosok amint lehet felrehuzodnak es elengedik. Sokkal baratsagosabbak, segitokeszek, es nemcsak az alkamazottak. Azert az sem art, ha beszerzel egy terkepet – a legjobb ha angolnyelven, mert az angolok altalaban nem beszelnek mas nyelvet es igy jobban tudnak segiteni. Meg mielott elfelejtem, 2005-ben amikor ideerkeztem akkor London avval volt kiplakatolva, hogy 12 millio lakosa van, szoval egy kicsit nagyobb es egy kicsit (vagy nagyon) mas.

About zsuzsi

Udvozollek, Zsuzsi vagyok es Angliaban elek. Budapesten szulettem, eltem, dolgoztam es 2005-ben Londonba koltoztem :) Az a tulajdonsagom, hogy barhol barmikor kepes vagyok jol erezni magamat mindig is sokat segitett az eletem megoldasaban.

View all posts by zsuzsi →

3 Comments on “Tömegközlekedés”

  1. Már több éve, hogy Londonban töltöttünk néhány napot egy csoporttal. Különbusszal mentünk mindenhová, de az eredeti programtól jócskán eltértünk. Kicsit puffogtunk magunkban, mert készültünk a meghirdetett látványosságokra. Ekkor a férjem úgy döntött, hogy családostul külön utat választunk: mi majd önállóan bejárjuk az eredeti útvonalat. Na ekkor rendesen megijedtem, mert bár nagyon szerény angol tudással rendelkezünk, de biztos voltam benne, hogy ebben a nagy városban eltévedünk. A férjemnek nagyobb volt az önbizalma, és neki lett igaza. Érdemes volt külön utakon járni, ugyanis a tömegközlekedésen olyan jó térképek vannak, hogy nem sikerült eltévednünk a 12 milliós városban. :)))

  2. Nemcsak a térképek jók, hanem a feliratok, tájékoztató szövegek is. Nagyon jól elboldogultunk. Hazaérve Pestre viszont kellett némi idő, mire megtaláltam az utat egy átépítésen áteső metrómegállóhoz.

Comments are closed.