Bank Holidays

Uj Ev napja – Januar 1.; Nagy Pentek, Husvet Hetfo, Early “korai” Bank Holiday – majus elso hetfoje, Spring “tavaszi” Bank Holiday – majus utolso hetfoje, Summer Bank Holiday – augusztus utolso hetfoje, Christmas Day – Karacsony elso napja December 25.; Boxing Day – Karacsony masodik napja December 26.

Bank Holiday = fizetett munkaszuneti nap az Egyesult Kiralysagban – legtobbszor hetfore esik, ezeket a fizetett munkaszuneti napokat elore levonjak az eves fizetett szabadsagbol! Ha olyan munkakorben dolgozol ahol ilyenkor is dolgoznod kell tobb fizetest kapsz + 50%-t adnak a fizetesedhez, Karacsony elso napjan +100%-t adnak a fizetesedhez 🙂 igaz tobb adot fizetsz, viszont tobb penz kerul a szamladra.
Ha a bank holiday hetvegere – szombatra, vasarnapra esik – akkor az azt koveto munkanapo/ko/n „bepotoljak” 🙂 – így elofordulhat, hogy a Karacsonyi Unnepekbol 4 napos munkaszuneti nap lesz, így lesz 2015-ben is. Karacsony elso napjan minden zarva van es nincs kozlekedes, Karacsony masnapjan az uzletek „normalis” vasarnapi (bank holiday) nyitvatartassal uzemelnek es a tomegkozlekedes is e szerint mukodik. Karacsonykor a taxik is emelt tarifaval dolgoznak ami azt jelenti, hogy Karacsony elso napjan 2x-e, Karacson masnapjan 1,5x-e a tarifa – meg így is idoben es elore kell megrendelni a taxit ahhoz, hogy igenybe tudd venni. Husvet Vasarnapja nem bank holiday – csak public holiday es sajnos vasarnapra esik, ez azt jelenti, hogy nem kell tobb penzt fizetni a dolgozoknak, viszont egyes cegek tobb penzt fizetnek ilyenkor es a legtobb uzlet zarva van Husvetkor. Az Augusztusi bank holiday-kor tartjak Londonban a Notting Hill Carneval-t
A Notting Hill Carnival, Europa legnagyobb utcai fesztivalja ami minden ev augusztus utolso vasarnapjan-hetfojen rendeznek meg – Notting Hill, a Royal Borough of Kensington and Chelsea, Londonban az augusztusi bank holiday hetvegen. Az elmult evekben kb. egy millio ember latogatott el a rendezvenyre – így ez a legnagyobb utcai fesztival a vilagon.

Anyak Napja – amit Mothering Sunday-nak hivnak a nagybojt 4. vasarnapjan 3 hettel husvet elott van, igy altalaban marcius masodik feleben vagy aprilis elejen van.  Apak napja junius 3. vasarnapjan van.

About zsuzsi

Udvozollek, Zsuzsi vagyok es Angliaban elek. Budapesten szulettem, eltem, dolgoztam es 2005-ben Londonba koltoztem :) Az a tulajdonsagom, hogy barhol barmikor kepes vagyok jol erezni magamat mindig is sokat segitett az eletem megoldasaban.

View all posts by zsuzsi →