november 5-e Bonfire Night

1605-ben a Parlament felrobbantasat terveztek

Miutan I. Erzsébet királynő meghalt 1603-ban, az angol katolikusok (akiket uldoztek) azt remeltek, I. Jakab toleransabb lesz a vallasukkal /egy katolikus anyatol szultetett/ sajnos ez nem igy tortent ezert 13 fiatal ferfi ugy dontott, hogy az eroszakos fellepest valasztjak. A celjuk az volt, hogy felrobbantjak a Parlamentet, ennek soran megolik a kiralyt, talan meg a walesi herceget es azokat parlamenti kepviseloket akik nehezze teszik a katolikusok eletet. Ma ezeket az osszeeskuvoket szelsosegeseknek vagy terroristaknak nevezzuk. A tervukhoz 36 hordo puskaport hasznaltak a Parlament pincejeben. Mikor a tervukon dolgoztak vilagossa valt, hogy artalan embereket is erinteni fog a tamadas, olyanok is meghalhatnak akik meg harcolnak a katolikusok jogaiert. Nehanyan elkezdtek mas terv szerint dolgozni, kuldtek egy nevtelen levelet Lord Monteagle-nak hogy maradjon tavol a Parlamenttol november 5-en. Ez a figyelmezteto level eljutott a kiralyhoz. Guy Fawkes-t November 5-en a Parlament pincejeben 36 hordo puskapor mellett elfogtak, megkinoztak es kivegeztek.

Nem tudni, hogy az osszeeskuvok terve eletkepes volt-e, azt is beszelik, hogy a puskapor oreg es hasznalhatatlan volt, mivel az osszeeskuvoket a puskapor meggyujtasa elott kaptak el sosem fogjuk megtudni biztosan.

Azota november 5-e Bonfire Night neven valt ismertte, az esemenyre minden evben tuzijatekkal emlekeznek.

About zsuzsi

Udvozollek, Zsuzsi vagyok es Angliaban elek. Budapesten szulettem, eltem, dolgoztam es 2005-ben Londonba koltoztem :) Az a tulajdonsagom, hogy barhol barmikor kepes vagyok jol erezni magamat mindig is sokat segitett az eletem megoldasaban.

View all posts by zsuzsi →