London Marathon

A maraton egy hosszu tavfuto verseny, 42.195meter = 26 merfold es 385 yard, amit altalaban kozuton rendeznek. A Maratont a legnagyobb emberi teljesítménynek is nevezik, sokak szerint emberfeletti teljesitmeny jelent, ezert ez a sportag a kitartas egyik szimbolumava valt. Tobb mint 500 maratont tartanak szerte a vilagban minden evben. A modern olipiai jatekok hagyomanyosan a maratonfutassal zarulnak, ahol a futok az olimpiai stadionba erkeznek. 1896-s es 2004-s atheni olimpiakon a versenyt az eredeti helyszinen Marathon es Athen kozott rendeztek.

London Marathon

A London Marathon a legnagyobb evente megrendezesre kerulo jotekonysagi rendezveny a Földön – a futok/versenyzok/resztvevok es a tamogatok 1981-ota 500 millió fontot gyujtottek ossze jotekonysagi celokra. Számos jótékonysági szervezet van bejegyezve a Virgin London Marathonra minden evben Golden és Silver Bond rendszerben.

Az egesz egy kocsmaban kezdodott John Disley es Chris Brasher a tars-alapitoja a londoni maratonnak. Egy esti beszelgetes alkalmaval – Richmond Park kozeleben – a New York Marathon-rol, ahogy a nezok eljeneztek es buzditottak a versenyzoket, arra gondoltak ezt Londonban is meglehetne csinalni. A legnagyobb kihivas London “lezarasa volt” a Maraton idejere, a verseny ideje alatt csak 2 hidat hasznalnak az egyik a Tower Bridge. A Londoni Marathon jovahagyasanak egyetlenegy feltetele volt soha nem kernek egyetlen fillert sem a koltsegekre. Az esemeny nagy sikert aratott, es a verseny nepszerusege azota is novekszik. A London Marathon utvonala sima es gyors, a verseny celja The Mall a Buckingham-palotahoz vezeto ut – ami egyebkent minden vasarnap a gyalogosoke.

Mint adomanygyujto esemeny egyetlenegy verseny sem kozeliti meg a London Marathon-t. Sok ezer futo gyujt adomanyt es visel jelmezt a versenyen. A London Marathon-t eloszor 1984-ben neveztek hivatalosan adomanygyujtonek. Az elmult 15 evben tobb mint 750 brit jotekonysagi szervezet 15.000 resztvevonek biztositott reszveteli lehetoseget.

A London Marathon Ltd – ami a versenyt szervezi, tobb mint £28 milliot gyujtott ossze a sajat jotekonysagi szervezetenek The London Marathon Charitable Trust.

About zsuzsi

Udvozollek, Zsuzsi vagyok es Angliaban elek. Budapesten szulettem, eltem, dolgoztam es 2005-ben Londonba koltoztem :) Az a tulajdonsagom, hogy barhol barmikor kepes vagyok jol erezni magamat mindig is sokat segitett az eletem megoldasaban.

View all posts by zsuzsi →