Christmas / Karácsony

A Karácsony itt Angliaban egy kicsit mas mint a magyar Karácsony. A karacsonyi fenyeket altalaban november utolso hetvegejen kapcsoljak fel a koztereket es ilyenkor az uzletek is karácsonyi diszbe oltoznek es karácsonyi zene szol. Az otthonokban december elejen diszitik fel a fakat es dekoraljak kivul-belul a hazakat, az angolok is babonasak es a Karácsonyfa nem allhat tovabb, mint 12. nap Karácsonytol szamitva – ez januar 6-ra esik.

Karácsony Szenteste “normalis munkanap” valoban munkanap es annyiban kulonbozik a magyar Szentestetol, hogy az uzletek ugy este 6 korul zarnak es a tomegkozlekedes este 8 korul all le, december 26-ig semmilyen tomegkozlekedes nincs, Karácsony 2. napjan = Boxing Day minimalis tomegkozlekedes van – ritkabb mint egy “normalis vasarnap”. Karácsony napjan ha valaki dolgozik akkor azt 2x-s fizetik, Karácsony 2. napjan 1,5-s fizetik a munkabert = ez a taxi tarifara is vonatkozik.

A karácsonyi unneples itt nemcsak a csaladdal hanem a baratokkal is tortenik, megszokott ha nemcsak a csaladtagokat hanem kozeli baratokat is vendegul latjak a karácsonyi ebeden. A karácsonyi unneples itt elsosorban ezt az erzest jelenti, hogy jol erezzuk magunkat a baratokkal es a csaladdal Karácsony kornyeken., ezt tobbszor tesszuk.

Az itteni Karácsony hasonlo a magyar Karácsonyhoz abban, hogy tobbet eszunk es iszunk, mint „normalisan” es hat a Karácsonyi etelek is igencsak kaloriadusak es hiaba probalunk kisebb adagokat enni.

Christmas crackers egy karton cso (hasonlo a WC papír gurigahoz) diszcsomagolasban amit ketten szethuznak es ilyenkor pukkan/durran es papír korona van benne – amit viselnek is, valamilyen ajandekkal.

Christmas pudding Karácsonyi puding ezt hagyomanyosan december 25-en a karácsonyi ebed resze. Fo alkoto elemei szaritott gyumolcsok, fuszerek es sok brandy vagy mas alkohol amit van ahol talalaskor meggyujtanak, es tejszinnel talaljak, edes es „nem konnyu” edesseg.

Christmas cake ez gyümölcstorta amit duplan vonnak be, eloszor marcipan reteg kerul ra, utana pedig a cukor reteg, nagyon edes es „nem konnyu” edesseg.

Christmas dinner a Karácsonyi ebed hagyomanyosan az Egyesült Királyságban december 25-én van pulyka vagy liba a hagyomanyos foetel (ez csaldokken valtozo lehet) toltelekkel, pig in blanket = koktel virsli szalonnaba tekerve, kelbimbo, bread sauce = kenyer szosz, ez valoban kenyerrel keszul, sult krumpli es paszternak, fott vagy parolt zoldseggel, es vorosafonyaszosszal. A desszert Karácsonyi puding, fatorzs vagy barmilyen edesseg amit szeretnek.

About zsuzsi

Udvozollek, Zsuzsi vagyok es Angliaban elek. Budapesten szulettem, eltem, dolgoztam es 2005-ben Londonba koltoztem :) Az a tulajdonsagom, hogy barhol barmikor kepes vagyok jol erezni magamat mindig is sokat segitett az eletem megoldasaban.

View all posts by zsuzsi →