Stonehenge

Helyek, amiket mindenképp látnod kell (persze csak ha Te is ugy gondolod 🙂

Nem tudom ki hogy van vele, de ha mar Angliaban jartok akkor erdemes ellatogatni Stonehenge-be, ez az epitmeny nagyon misztikus – nemcsak azert mert talalgatasok vannak milyen celbol, mikent epitettek es mire is hasznaltak, ha eljutsz oda akkor a nagy semmi kozepen talalhato Stonehenge autout halad el mellette, lakott varost azert gyalog nem egyhamar ersz el. Nem mellesleg Stonehenge is lathato az urbol 🙂 innen a deli partrol kb. 1,5-2 ora autozas utan lehet eljutni ide. Egy nyari napsuteses napon ellatogattunk Stonehenge-be (ez nem junius 20-21-e volt) igy nem lehetett a “kovek / epitmeny” kozelebe menni, de igy is felejthetetlen elmenyt nyujtott – igaz eloben az osszhatas teljesen mas mint amikor a TV-ben latod termeszetesen. A jegy araban benne van az audio idegenvezetes – nincs magyar nyelvu 🙁 – tavozaskor termeszetesen a “kutyut vissza kell adni” ezt a lepest nem tudod kihagyni mivel a kapu jelez ha megprobalod kihagyni ezt a lehetoseget. Pontosan nem tudni Stonehenge-t milyen celbol epitettek, ez lehetett csillagaszat, vallasi / temetkezesi celok vagy naptarkent hasznaltak. A legujabb teoria szerint gyogyito helykent is hasznalhattak es a teli napfordulo december 21-e az ev legrovidebb napja sokkal fontosabb lehetett az akkori embereknek, mivel ez az uj mezogazdasagi ev kezdetet jelenthette.  Az odalatogatas felejthetetlen elmenyt nyujtott 🙂

A tudosok ugy gondoljak, hogy Stonehenge 3 szakaszban epult, tobb mint 30 millionyi munkaoraban. Ahogy ma latjuk Stonehenge-t 3500 eve keszult el es 5000 eve kezdtek elepiteni.

Az elso szakasz

Eloszor kb. ie.3100-ben Stonehenge egy nagy foldvar volt vizes arokkal keritve, godrokkel/lyukakkal amik kb. 1 meter szeles es mely egy 284 meter atmeroju koralakban helyezkedtek el. Az asatasok soran emberi csontokat tartak fel, ugy gondoljak a lyukak nem sirok celjabol hanem vallasi szertartas celjabol keszultek. Ezutan tobb mint 1000 evre Stonehenge-t erintetlenul hagytak.

Masodik szakasz

A Bluestones (Kekkovek) megerkezese

ie.2150-ben 82 Kekko/Bluestones epitettek be Stonehenge-be, a koveket Delnyugat-Wales-bol szallitottak a helyszinre. Ezek a kovek egyenkent mintegy 4 tonna sulyuak, valoszinuleg egyenkent szallitottak joreszt vizi uton Stonehenge-be.

Ez az ut kozel 240 merfold = 384 km. Ugyanebben az idoszakban az eredeti kor alaku var bejaratat kiszelesitetek es egy par sarok kovet emeltek, a nyar kozepi napfelkeltehez igazitva.

 Harmadik szakasz

Stonehenge-be ie.2000-ben erkeztek meg a Sarsen kovek amik eredetileg 25 merfold = 40 km-re talalhatok. A legnagyobb Sarsen kovek sulya 50 tonna es lehetetlen volt vizen szallitani. Mai szammitasok azt mutatjak hogy 600 ember munkajara volt szukseg a kovek odaszallitasahoz. A belso kor patko alaku melynem maradvanyai ma is lathatok.

A vegso szakasz

ie.1500-ban rendeztek at a Kekkoveket patko alakban ami kb. 60 kovet jelent, nehanyat mar eltavolitottak vagy felbomlott, nehany a felszin ala kerult.

Forrás: http://www.stonehenge.co.uk

2 Comments on “Stonehenge”

Vélemény, hozzászólás?